dilluns, 25 d’octubre de 2010

Estudi de l'aquífer de la Font Bordonera (I)


..Yes, 'n' how many years can a mountain exist, before it is washed to the sea?...”

Els membres de la Comissió Tècnica d'Espeleosub de la Federació Catalana d'Espeleologia des de fa tres anys estem portant a terme l'exploració, topografia i estudi de l'aquífer de la Font Bordonera (Alt Urgell). En aquesta ocasió és d'aixó últim del que us vull escriure quatre ratlles.

Personalment sempre he pensat que les exploracions espeleòlogiques no son més que una part de l'estudi del carst, i en el cas de l'espeleologia subaquàtica, un dels àmbits en el que els espeleosubs podem aportar el nostre granet de sorra al conexiement del carst, és en el camp de la hidrogeologia.

En aquest sentit, l'equip que estem treballant a la Font Bordonera també col.laborem estretament amb en Carles Balasch, espeleòleg, Doctor en Geologia i Professor de la Universitat de Lleida i el seu equip.

En Josep Lluís Ruiz i en Carles Balasch amb els aparells per fer l'aforament
  
Actualment estem treballant en l'obtenció d'un hidrograma anual, per a la qual cosa vam adquirir un sensor subaquàtic per enregsitrar en continu les dades limnimètriques (nivell d'aigua) i temperatura, fins al moment tenim una sèrie de dades enregistrades cada 15 minuts que agafen un període d'un any i quatre mesos, és a dir més de 45.000 mesures enregistrades.

 En Josep Lluís Ruiz, prenent mesures de la velocitat de l'aigua


Limnigrama 2008
La feina que s'està fent actualment és l'obtenció de la corba de despeses, es a dir la relació Q=f(h) per poder convertir les dades limnimètriques recollides pel sensor a dades de cabal (m3/s). Per aixó necessitem fer periòdicament diversos aforaments per poder relacionar el cabal amb el nivell de l'aigua a la surgència.

Detall del velocímetre utilitzat
Paral.lelament també disposem de les sèries històriques de dades pluviomètriques de tres estacions de la comarca que envolten l'àrea d'absorció de l'aquifer (de moment estimada en uns 40km2)

Amb totes aquestes dades es procedirà a efectuar un anàlisi matemàtic de l'aquífer, cosa que ens permetrà tenir una caracterització del funcionament del sistema càrstic que drena la Font Bordonera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada